بسته آجیلخوری، بشقاب و قندان فیروزهکوب (۱۰۲)
بسته آجیلخوری، بشقاب و قندان فیروزهکوب (۱۰۲)؛ یک هدیه بینظیر مدیریتی است. مجموعهای که هنر ایرانی در آن موج میزند. بستهای باشکوه، از ظریفترین تکنیکهای هنر ایرانی که ترکیبی شگفت انگیز از دوام و زیبایی است.
بسته آجیلخوری، بشقاب و قندان فیروزهکوب (۱۰۲) معجونی از اصالت و هنر است. در این بسته یک ظرف آجیلخوری، یک بشقاب و یک قندان فیروزهکوب وجود دارد.
این بسته ترکیبی یک گذارِ عاشقانه در کوچه باغهای نیشابور است، نفسکشیدن در هوای معطر زنجان است و چشم گشودن در اصفهانِ زیباست.
بسته آجیلخوری، بشقاب و قندان فیروزهکوب (۱۰۲)، یک محصول جذاب، کاربردی، زیبا و ایرانی است. یک نیم ست پذیرایی است که عطر ایران کهن را در شمایلی مدرن در مشام شما تداعی خواهد کرد. این بسته میتواند انتخابی بسیار جذاب به عنوان هدایای تبلیغاتی و سازمانی در مجموعه شما باشد.
فیروزهکوبی از صنایع دستی زیبا و تلفیقی ایرانی است. تلفیقی از مس و سنگ فیروزه. در این صنایعدستی چشمنواز سنگهای فیروزه در اندازههای بسیار کوچک بهصورت منظم و فاصله اندک در کنار هم قرار میگیرند و سپس پرداخت میشوند.
آشنایی با هنر فیروزه کوبی
فیروزه کوبی یکی از این هنرهای دستی است. که دوستداران هنر در سراسر جهان برای دیدنش به ایران سفر میکنند. دراین هنر چشمنواز، قطعات ریز فیروزه روی ظرف یا اشیائی از نجس مس، نقره و برنج با ظرافت کنار هم قرار میگیرند.
عمر فیروزهکوبی زیاد نیست و آنگونه که گفته شده است. قدمتی ۶۰ ساله دارد. شخصی بنام یوسف حکمیان معروف به محمد رضا در مشهد کار فیروزه کوبی بر روی زینت آلاتی مانند دستبند، گل سینه و گوشواره را شروع کرد. حدود بیست سال بعد این صنعت توسط صنعتگر دیگری بنام حاج داداش از مشهد به اصفهان برده شد.
در حال حاضر اصفهان پرچمدار بهترین و نفیسترین تولیدات این هنر با ارزش است. و هنرمندان و صنعتگران زن و مرد اصفهانی به تولید این هنر اشتغال دارند.
مراحل ساخت و تولید فیروزه کوب
ساخت و پرداخت فیروزه کوب شامل دو مرحله ی کلی است:
الف) زرگری: زرگری عبارت از ساخت و آماده سازی شیء مورد نظر است با یکی از فلزاتی که به آن اشاره شد. صنعتگران زرگر به وسیله دست یا پرس شی را برای فیروزهکوبی آماده میکنند
ب) فیروزه کوبی: فیروزههای غیرقابل استفاده که از کارگاهها یا معادن فیروزه به دست آمده استفاده میکنند. معادنی که در مشهد، نیشابور و دامغان وجود دارد.
هنرمند فیروزه کار قطعات ریز و درشت را از هم جدا کرده و برای اجرا بر روی کار از قطعات همسان استفاده میکند. سپس سطح فلز آماده شده را گرم کرده و از لاک گردویی برای چسباندن فیروزه استفاده میشود. فاصلههای به وجود آمده با استفاده از لاک پر میشود و سطح سنگهای کنار هم چیده شده با استفاده از سرنگ همسان میشود.
در پایان، عملیات پرداخت انجام میشود و سطح فیروزه کوبی شده سیقلی شده و بر روی آن پلیاستر زده میشود. با این کار سطح کار براقشده و مواد موجود بر روی آن موجب حفاظت از فیروزها میشود.
وسایل مورد نیاز برای ساخت یک فیروزهکوب
ابزار و وسایل مورد نیاز در ساخت و اجرای هنر فیروزه شامل قالب، چکش، دریل، چراغ گاز، چراغ بنزینی، گاز انبر، انبردست، پنس، منقاش، لولههای مختلف فلزی، سوهان و سنگ سمباده و چسب فیروزه کوبی است.
مواد اولیه اصلی مورد نیاز استفاده از خرده ریزهای فیروزه است که در معادن و کارگاههای فیروزه تراشی قابل استفاده نیستند. به عبارت دیگر فیروزه کوبی هنر استفاده از قطعات فیروزهای است که ارزش استفاده دیگر ندارند.
فیروزهکوب مرغوب را چگونه بشناسیم؟
هنگامی که از قطعات ریزتر فیروزه در سطح کار استفاده شود ظرافت بیشتری خواهد داشت. بنابراین به دلیل پر کار بودن ارزش بیشتری دارد. بهترین و مرغوبترین تولیدات فیروزه کوبی به شیوهای ساخته میشود که قطعات فیروزه با نظم و دقت کافی در کنار هم قرار گرفته باشند و فاصله زیادی میان آنها نباشد. به طوری که در مراحل پرداخت و قرار دادن قطعات دیگر جابجا نشده و از سطح فلز جدا نشود.
چگونه از فیروزه کوبمان نگهداری کنیم؟
شیوه نگهداری ظروف فیروزه کوبی از اهمیت بسیاری برخوردار است. در صورتی که اصول مربوط به آن را رعایت نکنید طول عمر محصولات فیروزه کاری کاهش مییابد و سنگ فیروزه تغییر رنگ میدهد.
هنگامیکه سنگ فیروزه رنگ خود را از دست دهد و یا به اصطلاح افراد بومی تبدیل به فیروزه مرده شود ممکن است دیگر نتوان آن را احیا نمود.
بسیاری از افراد به صورت خودسرانه تصمیم به زنده کردن فیروزه میگیرند. به دلیل نداشتن تخصص و مهارت کافی در این زمینه، به سنگ فیروزه آسیب جدی وارد میشود و به هیچ عنوان قابل بازیابی نیست